中考真题2025年湖北省武汉市阅读理解B篇-孟翔的电影追梦路
中考真题2025年湖北省武汉市阅读理解B篇-孟翔的电影追梦路

Meng Xiang was crazy about films and music during his childhood. When he started college, he dreamed of making films that could combine (结合) his love for storytelling and interest in music.

His biggest challenge came when he planned to make a film about a tennis player. Since no one would offer him money for a 2-hour film, Meng and his college friends tried to make a shorter one. They bought a second-hand camera and used old things instead of expensive equipment (设备). They even made a shelf on their own to support the camera.

Meng and his friends worked hard, rain or shine. When filming the tennis player, they ran after him in the summer sun. If it rained and they couldn’t film outside, they hung bed sheets (床单) on the walls in an empty room to set up a simple studio (摄影棚). This 12-minute film got much attention. The teachers and students in their college liked the music they created for it.

After that, Meng had another idea: to make a musical film. But musicals weren’t popular in college, and many said it wouldn’t work. Instead of listening to the doubts, Meng and his team spent weeks writing new songs and making a test video. To film the moving scenes, they fixed a smartphone on a skateboard and pushed it. The actors’ hair was blowing in the wind while they were dancing and singing. The loud voice and laughter of the team filled the air.

Their musical film was well received and won several awards at a film festival. As Meng said, “Making films isn’t about having the best equipment or famous actors. It’s about finding new ways to tell your story. Our team is planning to make a special documentary about environment. And I can’t wait to write music for it.”

1.1. How would Meng combine his hobbies according to paragraph 1?

A By creating music.

B By starting a team.

C By going to college.

D By producing films.

解析:选D。细节理解题。题干问“根据第一段,孟翔如何结合他的爱好”。第一段明确提到“he dreamed of making films that could combine his love for storytelling and interest in music”(他梦想制作电影,将自己对叙事的热爱和对音乐的兴趣结合起来)。“making films”与选项D“producing films”(制作电影)语义一致。 - 选项A(创作音乐)、B(组建团队)、C(上大学)均未提及“结合爱好”的方式,故排除。

2.2. What was the team’s biggest challenge?

A Few partners.

B People’s doubts.

C The money problem.

D Long working time.

解析:选C。细节理解题。题干问“团队最大的挑战是什么”。第二段开头提到“His biggest challenge came when he planned to make a film about a tennis player. Since no one would offer him money for a 2-hour film”(他计划制作一部关于网球运动员的电影时,最大的挑战来了——没人愿意为一部2小时的电影给他提供资金)。由此可知,最大挑战是“资金问题”。 - 选项A(伙伴少)文中未提;选项B(他人的质疑)是后续制作音乐剧时的问题,非“最大挑战”;选项D(工作时间长)无相关信息,故排除。

3.3. Why did Meng’s team set up a simple studio?

A To work on rainy days.

B To get much attention.

C To follow the tennis player.

D To film a moving scene.

解析:选A。细节理解题。题干问“孟翔的团队为什么搭建简易摄影棚”。第三段提到“If it rained and they couldn’t film outside, they hung bed sheets on the walls in an empty room to set up a simple studio”(如果下雨不能在室外拍摄,他们就把床单挂在空房间的墙上,搭建一个简易摄影棚)。可见搭建摄影棚的目的是“在雨天工作(拍摄)”。 - 选项B(获得更多关注)是12分钟短片的结果,非搭建摄影棚的原因;选项C(跟随网球运动员)是室外拍摄的行为;选项D(拍摄感人场景)是后续制作音乐剧时的内容,故排除。

4.4. What can be learned from the last sentence of paragraph 4?

A The actors were popular.

B The team enjoyed the process.

C Meng wanted to make another film.

D The students had good equipment.

解析:选B。推理判断题。题干问“从第四段最后一句能推断出什么”。第四段最后一句为“The loud voice and laughter of the team filled the air”(团队的高声欢呼和笑声充满了空气)。“欢呼和笑声”体现出团队在拍摄过程中“享受过程”的状态。 - 选项A(演员受欢迎)文中未提;选项C(孟翔想再拍一部电影)是最后一段的内容,非第四段最后一句的信息;选项D(学生有好设备)与文中“用智能手机固定在滑板上拍摄”(设备简陋)矛盾,故排除。

5.5. What would be the best title for the passage?

A To See Is to Believe

B Success Comes From Honesty

C Music Is the Best Language

D Hard Work Makes Dream Work

解析:选D。主旨大意题。题干问“文章最佳标题是什么”。全文围绕孟翔展开:他梦想制作结合叙事与音乐的电影,面对资金不足(买二手相机、用旧物品)、他人质疑(音乐剧不受欢迎)等问题,团队努力克服(雨天搭简易棚、用滑板固定手机拍摄),最终作品获奖并计划继续创作。核心是“通过努力实现梦想”,与选项D“努力让梦想成真”一致。 - 选项A(眼见为实)无相关情节;选项B(成功源于诚实)文中未提“诚实”;选项C(音乐是最好的语言)仅侧重“音乐”,忽略“努力实现电影梦”的核心,故排除。