
There are now an estimated 40 million digital nomads – mostly footloose young freelancers, able to meet all their obligations on their laptops as they hop between continents. And since the pandemic, a growing number of families have been making the leap, too, inspired by rising living costs, the increasing ease of remote working and social media influencers modelling it as a possibility. Some even use social media to help fund their adventures.
1.1.Which of the following has encouraged more families to become digital nomads?
A Decreased income and fixed office jobs.
B Reduced costs of international travel.
C Limited choices in local schooling.
D The possibility to work from anywhere.
解析:选D。D细节理解题。根据第一段“since the pandemic, a growing number of families have been making the leap, too, inspired by rising living costs, the increasing ease of remote working and social media influencers modelling it as a possibility”可知,疫情后越来越多家庭选择成为数字游民的驱动因素包括生活成本上涨、远程办公的便捷性提升以及社交媒体博主的示范效应。D选项“可在任意地点办公的可能性”是对原文“the increasing ease of remote working”的精准概括。故选D。
2.2.The word “swapping” in paragraph 2 is closest in meaning to “______”.
A selling valuable goods online
B exchanging useful suggestions
C ignoring repeated inquiries
D creating attractive posts
解析:选B。B词义猜测题。根据第二段中“The largest worldschooling Facebook groups have around 100,000 members, swapping tips for family-friendly destinations, home schooling resources and sustaining the lifestyle long-term”的语境,世界游学主题的Facebook大型群组拥有约10万名成员,他们针对亲子友好型目的地、家庭教育资源及长期维持该生活方式等内容“swapping tips”。结合“群组交流”的场景及“tips”(实用建议)的语义指向,可推断“swapping”在此处意为“交换、分享”。B选项“交流实用建议”与该词义完全匹配。故选B。
3.3.What can be inferred about the digital nomad lifestyle from the studies?
A Its benefits far outweigh its potential risks.
B It is most suitable for single young professionals.
C It involves trade-offs between freedom and stability.
D It is proven to cause depression in most children.
解析:选C。C推理判断题。文章第三段阐述了数字游民生活方式的吸引力——“Parents get to escape long commutes and stretch their money further; kids gain life skills and a real-world education”,父母摆脱通勤压力、家庭资产得到更高效利用,孩子收获实用生活技能与沉浸式实景教育,这些优势可概括为“自由维度的红利”;第四、五段则揭示其潜在弊端,包括“loneliness, a lack of community and stress from managing work across time zones”以及“adults who had moved frequently as children had a significantly higher risk of depression than those who hadn’t”,即孤独感、跨时区工作压力、心理健康风险,以及频繁迁徙对孩子社交资本与归属感的破坏,对应“稳定性的缺失”。综合可推断,这种生活方式本质上是自由与稳定之间的权衡取舍。故选C。
4.4.What is Professor Clive Sabel’s view on digital nomadism’s effect on children?
A He issues a strong warning against it.
B He remains cautious yet open-minded.
C He is fully supportive and encouraging.
D He shows no particular interest in it.
解析:选B。B观点态度题。根据第五、六段内容,Clive Sabel教授首先援引研究指出,“adults who had moved frequently as children had a significantly higher risk of depression than those who hadn’t”,推测这与“the effect on friendships, community and sense of belonging”有关,体现出他对该生活方式潜在风险的谨慎态度;但同时他强调,“individual familial circumstances could also play a part”,明确指出“it absolutely is not the case that digital nomads condemn their children to depression”,并提出“Children do need stability, but that can be met within the family unit”,父母的陪伴质量也可能因此提升,展现出开放包容的立场。综上,教授的态度是“谨慎且开明”。故选B。