中考真题2025年海南省阅读理解B-给妈妈做的一碗面
中考真题2025年海南省阅读理解B-给妈妈做的一碗面


My mom works hard. She takes care of me and my young sister. Every day when she gets home from work, she makes dinner for us.

One day, I decided to help my mom. She’s always taking care of us, so I thought, “It’s about time I do something for her too. I’m nine years old.”

I decided to cook dinner for her. I don’t know a lot about cooking. But it doesn’t look that difficult. Noodles are easy to cook. All you do is to boil water, add the noodles and continue boiling. This was how I saw my mom doing it.

I was really excited. “Today, when Mom comes home, dinner will be cooked. We will sit down and eat some delicious noodles,” I said to myself.

After school, I ran home quickly and started cooking. I boiled the water on the stove (炉子) and then added the noodles. I was very careful. I cooked the noodles for a long time.

It can’t hurt, right?

Just before Mom got home, I turned off the stove. The noodles were not like the kind my mom usually makes. They were very mushy. They were more like a soup.

Mom was surprised when she came home. She put the noodles in bowls and sat with me and ate her noodles. “Mmm! These are the best noodles in the world, my son,” she said.

I knew the noodles were terrible. But that’s not important. Mom knew that I was trying to help out.

1.1. Who usually cooks in the boy’s family?

A The boy.

B The boy’s sister.

C The boy’s mom.

D

解析:选C。C.细节理解题。由第一段 “Every day when she gets home from work, she makes dinner for us” 可知,男孩家通常是妈妈做饭。

2.2. What did the boy think of cooking noodles at first?

A Easy.

B Exciting.

C Interesting.

D

解析:选A。A.细节理解题。根据第三段 “Noodles are easy to cook” 可知,男孩一开始认为煮面条很简单。

3.3. Which is the correct meaning for the underlined word “mushy”?

A 糊状的

B 苦涩的

C 酥脆的

D

解析:选A。A.词义猜测题。结合前文 “cooked the noodles for a long time” 和后文 “more like a soup”,可推测 “mushy” 指面条煮太久后的 “糊状的”。

4.4. Why did the boy’s mom think the noodles were the best in the world?

A Because the noodles tasted different from hers.

B Because she knew her son was trying to help out.

C Because the family enjoyed the noodles together.

D

解析:选B。B.细节理解题。由最后一段 “I knew the noodles were terrible...Mom knew that I was trying to help out” 可知,妈妈夸赞面条是因为懂得儿子在帮忙分担。

5.5. What is the best title for the passage?

A Noodles for Mom

B How to Make Noodles

C Mom Is the Best in the World

D

解析:选A。A.主旨大意题。文章核心围绕男孩为妈妈煮面条展开,体现孝心,“Noodles for Mom” 最贴合主旨;B 侧重煮面方法,C 侧重妈妈的好,均偏离核心。