
For Chen Sheng, a young man in Meitan, Guizhou province, caring for the elderly (年老的) is more than a job — it’s a calling in his heart. Chen Sheng was raised by his grandparents, and his dream was to take care of more elderly people. After graduating in 2017 with a degree in healthcare, Chen Sheng completed eight months of training in a local hospital and started to work in a nursing home.
In his early working days, what he met was more difficult than expected. He got up at 6 a.m. to help with morning tasks. He provided full bedside care, especially for the elderly who had to stay in bed all the time, Often, his day didn’t end until 11 p.m. He wanted to quit at first, but after a period, the warmth and trust he received from the elderly changed his mind.
Using his medical knowledge, Chen Sheng takes care of the elderly in a proper way, including physical examining, health guidance, advice on food and so on. “I arrived at the nursing home with lots of illnesses and could only lie on the bed. After two months of good care by Chen Sheng, I was able to walk again by myself, Life here is very convenient from satisfying daily services to good medical care, just like at home,” said Grandpa Li.
Besides medical care, Chen Sheng also gives emotional (情感的) support. He always offers comfort in time when a grandpa or a grandma is upset. Grandma Sun likes to talk with Chen Sheng every day and always shares the things she considers valuable. Grandma Sun feels warm and happy because of Chen Sheng. Her family thanks him for his patience and great love.
As needs for elderly care continue to grow, more and more young people, including those born after 2000, have come to work in the nursing home. They are making every effort to take good care of the elderly and make them live a happy life.
1.1. What made Chen Sheng want to work in the nursing home?
A His growth experience.
B His grandparents’ words.
C His education background.
D His training in the hospital.
解析:选A。细节理解题。题干问 “是什么让陈生想在养老院工作”,定位原文第一段 “Chen Sheng was raised by his grandparents, and his dream was to take care of more elderly people”,可知核心原因是 “由祖父母抚养长大的成长经历”。B(祖父母的话)原文未提及;C(教育背景)是工作的基础条件,非动机;D(医院培训)是入职前准备,并非初衷,故选 A。
2.2. What does the underlined word quit in paragraph 2 mean?
A Hang out.
B Give up.
C Talk back.
D Calm down.
解析:选B。词义猜测题。前文提到工作初期困难多(早起晚归、护理任务重),后文转折 “老人们的温暖和信任改变了他的想法”,可推断 “quit” 意为 “放弃”。A(闲逛)、C(顶嘴)、D(冷静)均不符合语境,故选 B。
3.3. What can we learn from Grandpa Li’s words in paragraph 3? ①Chen Sheng takes good care of him. ②Life in the nursing home is convenient. ③He gets good medical care from the hospital. ④His physical condition has improved since he moved in.
A ①②③
B ①③④
C ①②④
D ②③④
解析:选C。细节推理题。分析李爷爷的话:①“经过陈生两个月的悉心照料” 体现 “陈生照顾得好”,正确;②“这里的生活非常便利” 直接提及,正确;③“优质的医疗护理” 来自养老院,而非 “医院”,错误;④“从只能卧床到能自己走路” 体现 “身体状况改善”,正确。综上①②④正确,故选 C。
4.4. Which of the following can best describe Chen Sheng?
A Honest and confident.
B Brave and selfless.
C Outgoing and humorous.
D Warm-hearted and patient.
解析:选D。人物性格推断题。文中提到陈生 “悉心照料老人、提供情感支持、及时安慰情绪低落的老人、耐心倾听孙奶奶聊天”,体现他 “热心且有耐心”。A(诚实自信)、B(勇敢无私)、C(外向幽默)均未在文中体现,故选 D。
5.5. What is the main purpose of this text?
A To improve medical conditions for the elderly .
B To develop the interests and hobbies of the elderly.
C To call on more young people to care for the elderly.
D To introduce the elderly people’s life in the nursing home.
解析:选C。主旨大意题。文章结尾提到 “随着养老需求增长,越来越多年轻人(包括 00 后)加入养老院工作”,核心目的是 “呼吁更多年轻人关爱老人”。A(改善老人医疗条件)、B(培养老人兴趣爱好)并非文章重点;D(介绍养老院老人生活)是文章部分内容,而非核心目的,故选 C。