中考真题2025年长春市真题阅读B篇-数字记忆里的回忆
中考真题2025年长春市真题阅读B篇-数字记忆里的回忆
  Not long ago, a photo of the football players in my college showed up on my phone as a “memory”, which was kept through the digital memory(数字记忆).I was surprised to see the photo at first and sweet memories flashed into my mind.
  In the photo,the players from the football team hugged together in excitement after they won the game.At that time,I took a photo of them with my phone.It recorded the friendship and the happiness. Then, I fell into the habit of taking photos of everything. More and more photos filled my phone so I almost forgot this photo. Thanks to the digital memory, I could enjoy the happy time again.
  People needed to make an effort to record things in the past. But now we can do something like that easily through the digital memory. We put what we want to remember into our smartphones. Most of the photos that I have kept on my phones—and in the cloud now— bring happy memories back to me.
  However,not all the digital memories are happy.Some are sad.When I see the photos of my lost pet,I am worried.Because they make me recall something I want to forget.Usually, digital memories are sent to me non-stop and without any human-like feelings.That drives me crazy.
  It's hard to say clearly when the digital memory started madly.These digital memories, whether happy or sad,break into our lives.In my job as a reporter,I have spent the past five years taking different photos.They will always be there,whatever.

1.1.How did the writer feel when he saw the photo at first?

A Excited.

B Afraid.

C Bored.

D Surprised.

解析:选D。D 细节理解题 解析:题干问作者最初看到照片时的感受。定位原文第一段第二句 “I was surprised to see the photo at first and sweet memories flashed into my mind”,该句明确提到 “surprised”,与选项 D 完全对应。A 选项 “兴奋的”、B 选项 “害怕的”、C 选项 “无聊的” 均未在原文提及。

2.2.What does the underlined word "It" in Paragraph 2 refer to (指代)?

A The college.

B The photo taken by the writer.

C The football team.

D The game held long ago.

解析:选B。B 细节理解题 解析:题干要求判断第二段划线词 “It” 的指代对象。先定位第二段语境,前文提到 “At that time, I took a photo of them with my phone”,后文紧接着说 “It recorded the friendship and the happiness”,结合逻辑可知,记录友谊和快乐的正是作者拍的那张照片。A 选项 “大学”、C 选项 “足球队”、D 选项 “很久以前的比赛” 均不符合句意。

3.3.How do people record things easily now?

A By using smartphones.

B By valuing time.

C .By creating memories with feelings.

D By developing good habits.

解析:选A。A 细节理解题 解析:题干询问现在人们轻松记录事物的方式。定位原文第三段第二句 “But now we can do something like that easily through the digital memory. We put what we want to remember into our smartphones”,明确指出借助数字记忆,通过智能手机记录。B 选项 “珍惜时间”、C 选项 “创造有情感的回忆”、D 选项 “养成好习惯” 均非原文提及的记录方式。

4.4.Why does the writer mention his lost pet?

A To hide some sadness in his life.

B To help people run away from the past.

C To show his dislike of some digital memories.

D To explain the digital memory is very easy to use.

解析:选C。C 细节理解题 解析:题干考查作者提及丢失宠物的原因。定位原文第四段,该段开头用 “However” 转折,提出 “并非所有数字记忆都是快乐的”,随后以丢失宠物的照片为例,说明这类照片会让人回忆起想忘记的事,甚至让人烦躁,本质是为了体现对部分数字记忆的反感。A 选项 “隐藏生活中的悲伤”、B 选项 “帮助人们逃避过去”、D 选项 “解释数字记忆易用” 均偏离段落主旨。

5.5.Which of the following is RIGHT?

A The photos on phones record the past for people.

B The players in the football team liked taking photos.

C People today have to remember lots of happy times.

D The digital memory started when the writer became a reporter.

解析:选D。A 细节理解题 解析:题干要求判断正确选项。逐一分析:A 选项 “手机里的照片为人们记录过去”,结合原文第二段 “记录友谊和快乐”、第三段 “唤醒美好回忆” 等内容,符合文意;B 选项 “足球队员喜欢拍照”,原文仅提到作者给队员拍照,未提及队员自身喜好,错误;C 选项 “如今人们必须记住很多快乐时光”,原文无 “必须” 这一强制表述,错误;D 选项 “数字记忆从作者成为记者时开始盛行”,原文最后一段提到 “说不清数字记忆何时开始泛滥”,且当记者期间拍照是个人经历,并非数字记忆的开端,错误。