
Xi Yangyang and Le Rongrong, the mascots of the 15th National Games, have become big stars because of their lively performances. Inspired by Chinese white dolphins, these cute characters are stealing the show at venues across the three host regions of the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area.
Designed by Liu Pingyun, who also created Bing Dwen Dwen for the Beijing Winter Olympics, the mascots have a special body proportion. Unlike Bing Dwen Dwen’s round body with no waist, they are two heads tall, allowing smoother and more dynamic (充满活力的) movements. This design lets performers inside move freely and show more athletic (运动的) skills.
At venues like Dongguan Basketball Center, the mascots dance to hip-hop music during timeouts. They do breakdancing, rapid tail spins and headstands, making the crowd cheer loudly. Their funny videos have gone viral online, with many calling them the most energetic mascots ever. The performers behind them are 23 students from a martial arts (武术) school, whose training helps them handle the physical demands.
1.1. What inspired the two mascots?
A Sea pandas.
B White dolphins.
C Bay chickens.
D Martial artists.
解析:选B。B 细节理解题。根据第一段第二句“Inspired by Chinese white dolphins”可知,吉祥物的设计灵感来自中华白海豚。故选B。
2.2.How does the design of the new mascots differ from Bing Dwen Dwen?
A They are less popular.
B They have a rounder body.
C They are more difficult to recognize.
D They have a more athletic body shape.
解析:选D。D推理判断题。根据第二段内容,新吉祥物被设计成“two heads tall”,这与冰墩墩“round body with no waist”形成对比,且新设计允许“more dynamic movements”,由此可推断他们的身材比例更利于表现运动感,即更具运动风。故选D。
3.3. What does the underlined part “gone viral” probably mean?
A Become widely known online.
B Become very expensive.
C Caused some arguments.
D Been deleted from the internet.
解析:选A。A 词义猜测题。根据划线单词后面的 “with many calling them the most energetic mascots ever” 可知,他们的视频被很多人看到并讨论(很多人称他们为最有活力的吉祥物),因此gone viral最合理的解释是“在网络上迅速走红”。故选A。
4.4.What can we infer about the performers?
A They love hip-hop.
B They are good at sports.
C They are martial artists.
D They are dolphin lovers.
解析:选C。C 推理判断题。根据第三段的 “23 students from a martial arts school, whose training helps them handle the physical demands”可知,表演者来自武术学校,武术训练让他们满足表演的体能需求,可推断他们是武术学习者。故选C。
5.5. Why do people call the mascots “great bay chickens”?
A Because they look like chickens.
B Because of look and lucky sound.
C Because they are pink.
D Because a chicken is the real mascot.
解析:选B。B推理判断题。根据最后一段,人们称他们为“great bay chickens”是由于“their appearance and the lucky Cantonese pronunciation”,即结合了他们的外观和粤语中发音带来的文化含义(好意头)。故选B。