珍·古道尔:用一生守护黑猩猩
珍·古道尔:用一生守护黑猩猩

Jane Goodall died at the age of 91. She was the world’s most famous person for studying apes. In a social-media post announcing her death on October 1, 2025, the Jane Goodall Institute called her “a tireless advocate for the protection and restoration of our natural world.”

When Goodall was young, reading and exploring nature were her ideas of fun. In 1957, Goodall visited a farm in Kenya, Africa. There, she met the famous paleoanthropologist (古人类学者) Louis Leakey. He was looking for someone to study great apes, mainly chimpanzees, for what they could reveal about early human history. Once he got to know Goodall, he knew she was the perfect person for the job.

Goodall arrived in Tanzania, East Africa, in July 1960, and journeyed to the Gombe Stream Chimpanzee Reserve. She learned early on that studying chimpanzees wouldn’t be easy. To observe them up close, she had to gain their trust. That took months. To her, the chimpanzees were complex creatures with lives surprisingly similar to ours. She rejected the practice of identifying chimpanzees by numbers and gave each of them a human name. In October of that year, Goodall was observing chimpanzees she’d named David Greybeard and Goliath. She watched as they made tools out of grass stems to pick termites out of a nest. Until then, people thought humans were the only species that used tools. Because of Goodall’s discovery, chimpanzees are now accepted as intelligent, social animals.

Goodall established the Jane Goodall Institute in 1977, to provide conservation and environmental education. In the late 1980s, her focus turned to something much larger. Deforestation (滥伐森林) and climate change were affecting the world’s natural habitats. The vegetation chimpanzees depended on for food was in danger. Goodall left Gombe to help. The fight she began against habitat loss continues today, through animal sanctuaries (保护区) and research sites.

Throughout her life, Goodall’s work had protected the lives of people and animals around the world. And she encouraged young people to join this fight for a better world. In 1991, she founded Roots & Shoots. It prepares young people to take action on issues that matter.
                          原创编写 版权所有 侵权必究 每日更新 个性化阅读 英语飙升

1.1.What did Louis Leakey choose Goodall for?

A Reading and exploring nature.

B Visiting Kenya African farm.

C Studying chimpanzees for research.

D Knowing early human history.

解析:选C。C 细节理解题。定位第二段第四句“He was looking for someone to study great apes, mainly chimpanzees, for what they could reveal about early human history.”表明Louis Leakey选择古道尔,是为了让她研究类人猿,以期从中探寻出有关早期人类历史的线索。故选C。

2.2.What key discovery did Goodall make about chimpanzees?

A They could use tools just like humans do.

B They had complex lives similar to humans.

C They had their own names like humans.

D They hardly got close to or trusted humans.

解析:选A。A细节理解题。第三段中提到“Until then, people thought humans were the only species that used tools. Because of Goodall’s discovery, chimpanzees are now accepted as intelligent, social animals.”在那之前,人们认为人类是唯一会使用工具的物种。因为古多尔的发现,黑猩猩现在被公认为有智慧、群居的动物。这个发现就是她观察到黑猩猩“made tools out of grass stems to pick termites”(用草茎制作工具来钓白蚁)。因此,选项A是她最关键的发现。故选A。

3.3. Why did Jane Goodall leave Gombe in the late 1980s?

A To establish a new environmental institute.

B To help fight against habitat loss worldwide.

C To provide conservation and education programs.

D To study deforestation and climate change effects.

解析:选B。B 推理判断题。第四段提到“Goodall left Gombe to help. The fight she began against habitat loss continues today...”古多尔离开贡贝去提供帮助,她开始的对抗栖息地丧失的斗争持续至今。由此可以推断,她离开局部的研究地点(Gombe),是为了在更广的范围内(worldwide)投身于对抗栖息地丧失的斗争。故选B。

4.4. What best summarizes Jane Goodall’s lifelong impact?

A She protected lives and encouraged young people.

B She studied chimpanzees as intelligent social animals.

C She founded Roots & Shoots for youth action.

D She was a tireless advocate for nature conservation.

解析:选A。A 推理判断题。最后一段的核心信息有两层:①她的工作保护了全球人类和动物的生命(protected the lives of people and animals)。②她鼓励年轻人加入这项事业(encouraged young people to join this fight)。选项A“She protected lives and encouraged young people.”(她保护了生命并鼓励年轻人)完整且准确地概括了这两个核心点。故选A。