四级真题2025年6月第二套 Passage Two
四级真题2025年6月第二套 Passage Two


①With the rise of pop music, jazz, and electronic music, both opera and classical music started to fade away from the public eye. Some people are beginning to wonder whether opera and classical music are still relevant to the modern world of music. Granted, you will not typically see today’s teenagers lending their ears to Bach anytime soon, but there are some major indicators that both opera and classical music are now still quite alive.

②The most major indicator of classical music’s importance in society today is the fact that much of the popular music that is currently being produced uses similar beats, harmonies, and melodies (旋律) as those that were used in some of classical music’s best works. Even so, it can be difficult for those who do not study music theory to see this as an indicator, since it is subtle and just shows the impact symphonic (交响乐的) orchestras have had on society’s taste in music.
③A better example for the relevance of opera and classical music can be seen in the invention of the rock opera. Opera, in its simplest definition, is telling a story using music as its form. The art Sof telling a story using music has not faded in the least bit. In fact, sometimes actual orchestras are used for major parts of the opera itself. Some of the world’s greatest hits have been parts of rock operas.
④Fans of classical music can also tell you that there are few types of music that are more expressive. So, it should come as no surprise to anyone that classical music pieces are still used as background music in modern movies. Symphonic orchestra compositions have also been created solely for the purpose of being included in major motion pictures. These are often very well received amongst mainstream music fans.
⑤Classical music and opera are the very foundation of what our modern music is based upon. Considering the huge impact they have had on our current society, it is without doubt that we can expect them to continue to remain important for centuries to come.

1.1. What does the author think of classical music and opera in today’s world?

A They still make their presence felt.

B They have given way to electronic music.

C They will not fade away from the public eye.

D They are no longer relevant to teenagers’ lives.

解析:选A。 A细节理解题。第一段第一句指出,随着流行音乐、爵士乐和电子音乐的兴起,歌剧和古典音乐都开始淡出公众的视野,选项C与原文表述不符,故排除;本段最后一句指出,你通常不会看到今天的青少年很快就去聆听巴赫的作品,但有一些重大的迹象表明,歌剧和古典音乐至今仍然充满活力,所以选项A符合原文,且选项中的make their presence felt对应原文中的alive。选项B与原文表述不符,可排除。原文并没有否定歌剧和古典音乐与青少年生活的相关性,故选项D也可排除。故选A。

2.2. What do we learn about much of the popular music currently produced?

A It can be difficult for many classical music fans to appreciate.

B It can be seen as an indicator of refinement on classical music.

C It caters to society’s taste in music in a more subtle way than classical music.

D It contains elements similar to those in some masterpieces of classical music.

解析:选D。 D细节理解题。第二段第一句指出,古典音乐在当今社会中仍具重要性的最主要标志是,目前制作的许多流行音乐都使用了与古典音乐中一些最佳作品相似的节拍、和声和旋律,即流行音乐包含了与一些古典音乐杰作相似的元素,并非说流行音乐是古典音乐改良的标志,故选项D正确。同时排除选项B。选项D中的elements对应原文中的beats, harmonies, and melodies, similar属于原词重现,masterpieces和原文中的best works属于同义替换。本段第二句说的是,不学习音乐理论的人可能很难将此视为一个标志,因为它很微妙,只是体现了交响乐团对社会音乐品味的影响,选项C是利用这一信息设置的干扰项,故排除。选项A在文中未提及,故排除。故选D。

3.3. Why does the author mention the invention of the rock opera?

A To illustrate how to tell a story using music.

B To present the simplest definition of opera.

C To show the relevance of opera and classical music.

D To justify the necessity of using orchestras in opera.

解析:选C。 C细节理解题。第三段第一句指出,关于歌剧和古典音乐重要性的一个更好的例子是摇滚歌剧的发明,故选项C正确。其他三个选项均不是作者提到摇滚歌剧的发明的目的,故排除。故选C。

4.4. Why are classical music pieces still used as background music in modern movies?

A There are few types of music for movie producers to choose from.

B They are considered to be the most expressive type of music.

C They are well received by movie fans from all over the world.

D They are essential for movies to become the world’s greatest hits.

解析:选B。 B细节理解题。第四段前两句指出,古典音乐爱好者也可以告诉你,几乎没有比古典音乐更具表现力的音乐类型了,因此。古典音乐作品仍被用作现代电影的背景音乐也就不足为奇了。B项符合题意,故为答案,且选项中的the most expressive type是对原文中的few types... more expressive的同义转述。原文说的是出现在电影中的音乐作品往往深受主流音乐爱好者的欢迎,不是深受世界电影爱好者的欢迎,故排除C;A、D两项文中未提及,可排除。故选B。

5.5. What do we learn about our modern music?

A It could not have come into being without classical music and opera as its foundation.

B It cannot outcompete classical music and opera in its impact on our current society.

C It will not enjoy as much popularity as classical music and opera among music fans.

D It might not be able to rival classical music and opera in importance for centuries to come.

解析:选A。 A细节理解题。最后一段首句指出,古典音乐和歌剧正是现代音乐的基础,故选项A正确。原文强调的是古典音乐和歌剧会在未来几个世纪中继续保持重要地位,并未将其与现代音乐的重要性作比较,故排除D;B、C两项文中未提及,可排除。故选A。