
China is using AI and robots to help care for its aging population. Over 310 million people in China are aged 60 or above, making up about 22% of the population. To address this challenge, elderly care robots are becoming a reality (现实). Recently, China led the creation of a global standard for such robots, setting rules for their design and safety. These robots can now play chess with seniors, help them walk, and even provide therapy.
Elderly care robots are relatively new and less advanced than factory robots, but some people have already found them helpful. At Shenzhen Nursing Home, robots are part of daily life. “Technology improves seniors’ lives and tests new ideas,” says Li Xipo, director of the nursing home. Companies are working hard to meet seniors’ needs. During the Spring Festival, a Shenzhen company’s robots helped elderly users climb Taishan Mountain. “This experience shows that many seniors still need better care tools,” says Yu Yunbo, a company manager.
In other cities, robots are making a difference too. A 70-year-old stroke survivor in Shenyang regained his ability to walk using an exoskeleton rehabilitation (康复) device developed by SIASUN Robot and Automation Co. In Chengdu, a companion robot named Yang Yang wakes seniors up, shares weather updates, and reminds them of daily tasks.
Experts believe robots will soon do more. “Future robots will notice seniors’ feelings, predict health risks, and act like family members,” says researcher Zhang Yunquan. With policy support and advancing AI, China’s elderly care robots aim to ease (减轻) family burdens and improve lives.
奇速英语 原创编写 版权所有 侵权必究! 每日更新 个性化阅读 英语飙升!
1.1. What did China do recently for elderly care robots?
A Built a robots caring home.
B Set a global design standard.
C Sold robots to other countries.
D Stopped using factory robots.
解析:选B。B 细节理解题。第一段提到“China led the creation of a global standard for such robots”可知,近期,我国牵头制定了养老机器人国际标准。故选B。
2.2. From Yu Yunbo’s words, we can know ________.
A robots are perfect at present
B seniors generally do not like robots
C current robots can’t fully serve seniors
D robots should stop climbing mountains
解析:选C。C 推理判断题。通过机器人帮助老人爬山这次经历,他指出“老年人中存在大量未满足的需求”,隐含中国的银发经济规模庞大,但市场缺乏高质量的养老产品,当前机器人仍有不足。故选C。
3.3. What does the example of the 70-year-old stroke survivor in Shenyang show?
A Robots can replace doctors and nurses.
B Robots are mainly used for entertainment.
C Robots are able to control the weather.
D Robots help in medical rehabilitation.
解析:选D。D推理判断题。在中国东北辽宁省沈阳市,一位70岁中风患者使用外骨骼康复装置恢复了行走能力,说明了机器人在医疗康复中的作用。故选D。
4.4. What can we infer from the passage?
A Family burdens will grow heavier in the future.
B Elderly care robots are as advanced as factory robots now.
C Robots will play an unimportant role in elderly care in the future.
D As technology develops, elderly care robots will be more helpful.
解析:选D。D 推理判断题。根据最后一段内容可以推断出,随着技术的发展,养老机器人将会更有帮助,D选项正确。A选项与“Elderly care robots are relatively new and less advanced than factory robots”不符;B选项与文中养老机器人旨在减轻家庭负担相悖;C选项与文章表达的机器人在养老方面作用会越来越大相悖。故选 D。