创新无界:AI 天才与机器人创客的故事
创新无界:AI 天才与机器人创客的故事

In today’s fast-changing world, two young Chinese men are reshaping the future through technology. Let’s read about their stories.
Liang Wenfeng, born in 1985 in Zhanjiang, Guangdong, was good at math from childhood. By junior high school, he mastered high school math and even taught himself university courses. At 17, he entered Zhejiang University with top scores, later earning a master’s degree. When Liang was 38 years old, he founded DeepSeek, whose AI model “DeepSeek-V3” amazed the world in 2024. People called it “the mysterious (神秘的) power from the East” because it solved difficult problems faster than human experts.
Not far away in Hangzhou, Zhejiang, Wang Xingxing was also making waves. When he was a university student, he loved making robots. At first, he focused on human-like robots, but later switched to four-legged ones. His Xdog robot won awards during his master’s studies. In 2016, Wang started Unitree, creating robots like Laikago and H1. Many people doubted if robots could be useful, but Wang persisted. He believed in his vision (远见卓识). His small team of no more than 10 engineers kept innovating (创新), and today, Unitree robots are used in factories and research worldwide.
Their stories prove that with courage and creativity, young people can change the world.
奇速英语 原创编写 版权所有 侵权必究! 每日更新 个性化阅读 英语飙升!

1.1. When did Liang Wenfeng found DeepSeek?

A In 2016.

B In 2023.

C In 2024.

D In 1985.

解析:选B。B数字计算题。根据第二段的“Liang Wenfeng, born in 1985” 和“When Liang was 38 years old, he founded DeepSeek”可知,梁文峰在(1985+38=) 2023 年创立了 DeepSeek。故选B。

2.2. What can we infer about “DeepSeek - V3”?

A It was not very popular.

B It could only solve easy problems.

C It was very powerful.

D It was similar to other AI models.

解析:选C。C细节理解题。根据第二段的 “because it solved difficult problems faster than human experts.” 可知,这个 AI 模型能比人类专家更快地解决难题,由此可以推断出它非常强大。故选 C。

3.3. What word can describe Wang Xingxing’s Xdog robot?

A Tall.

B Cheap.

C Meaningless.

D Successful.

解析:选D。D 推理判断题。根据第三段的 “His Xdog robot won awards during his master’s studies.”可知,王兴兴读研期间,开发四足机器人Xdog获奖,因此他的Xdog开发是成功的。故选D。

4.4. What does the underlined word “persisted” probably mean?

A Gave up easily.

B Kept on trying.

C Doubted himself.

D Started his own business.

解析:选B。B 词义猜测题。根据第三段划线单词前文“Many people doubted if robots could be useful”早期人们对机器人存在质疑,结合后文“He believed in his vision.”王兴兴相信前沿技术的价值,由此可推测“persisted”意为“坚持尝试”。故选B。

5.5. In which part of a magazine can you find the passage?

A Technology.

B Culture.

C Art.

D Environment.

解析:选A。A 文章出处题。文章主要介绍了DeepSeek创始人梁文峰(AI 领域)和宇树科技CEO王星星(机器人领域)的相关情况,他们都是科技方面的领军人物,因此本文最有可能出现在“科技”版块。故选A。