On a cold day in winter, a 13-year-old boy, living in Qinghai Province, was heading down a mountaintop with his family. Suddenly, they saw two snow leopards (雪豹) near the Lancang River. “I see them for the first time. They look so cool!” he said.
Since the mid-20th century, the area of snow, grasslands and lakes in Sanjiangyuan has become smaller because of climate change and human activities. Many wild animals in the area have died out. Snow leopards are endangered.
Later, China set up Sanjiangyuan Nature Reserve (保护区) to better protect the area and the wildlife there. In these years, the number of wild animals has been increasing. More than 70,000 Tibetan antelopes (藏羚羊) live there now. And over 1,000 snow leopards can be found in the area. It’s higher than the average number around the world.
The local people have improved their understanding about environmental protection and have tried hard to protect the environment in Sanjiangyuan over the years. They still live on selling caterpillar fungus (冬虫夏草) they’ve found in grasslands. In the past, they carried food with them in plastic bags and left the bags and food waste behind. But now the local people have realized they should live together with nature in harmony. They often pick up waste on the grasslands. People also take their plastic bags and food waste down the mountain after eating. The local environment has taken on a new look. Many young people there said, “We will continue to guard our home and make it more beautiful.”
1.1.What can we know from paragraph 1 and paragraph 2?
A Snow leopards are in danger.
B A boy raised two snow leopards at home.
C Two snow leopards first appeared near the Yellow River.
D The grasslands and lakes in Sanjiangyuan have disappeared.
解析:选A。推理判断题。第一段为引入,根据第二段内容可知,气候的变化使雪豹的数量减少,已临濒危。故选A。
2.2.Why did China build Sanjiangyuan Nature Reserve?
A To develop the local tourist industry.
B To improve the natural environment.
C To provide a home for more people.
D To find the source of three rivers.
解析:选B。推理判断题。根据第三段的“Later, China set up Sanjiangyuan Nature Reserve to better protect the area and the wildlife there.”可知,中国建立三江源自然保护区是为了改善自然环境,保护野生动物。故选B。
3.3.The local people in Sanjiangyuan has changed their way of ________.
A making a living
B crossing the grasslands
C carrying food with them
D dealing with waste
解析:选D。细节理解题。根据第四段的“In the past, they carried food with them in plastic bags and left the bags and food waste behind. But now the local people have realized they should live together with nature in harmony. They often pick up waste on the grasslands.”可知,过去人们把食物装在塑料袋里随身携带,把塑料袋和食物垃圾扔得到处都是。但是现在他们经常在草原上捡垃圾。因此他们改变了处理垃圾的方式。故选D。
4.4.What does the underlined word “harmony” mean?
A 智慧
B 和谐
C 伤害
D 忠诚
解析:选B。词义猜测题。根据第四段的“But now the local people have realized they should live together with nature in harmony.”和“We will continue to guard our home and make it more beautiful.”可知,当地人意识到人类应该与自然和谐共处,因此harmony意为“和谐”。故选B。
5.5.What can we infer from the passage?
A The local people won’t sell caterpillar fungus any more.
B Many young people choose to leave Sanjiangyuan.
C The future of Sanjiangyuan Nature Reserve will be better and better.
D The number of Tibetan antelopes in Sanjiangyuan is the smallest.
解析:选C。推理判断题。根据全文最后一句“We will continue to guard our home and make it more beautiful.”可知,人们会继续采取措施保护环境,因此三江源自然保护区的未来会更好。故选C。