On a bright and happy land, there was a little blue train called Thomas. He was small but he had big dreams! One day, all the trains were asked to do the most important task of the year: to carry toys to the top of a huge mountain to kids who lived there.
“It’s not far away, but it is too hard. We won’t do it.” said all the bigger trains. They refused to help. But Thomas thought differently. He wanted to help and believed in himself. Then he said, “I can do it.” The big trains laughed at the little one, but finally Thomas was chosen for the job.
Thomas started to climb the mountain. He kept going, even when it was difficult. He said to himself, “I think I can, I think I can.” He didn’t give up and with great effort, he got to the top of the mountain. Thomas gave all the toys to the children in the mountain village. He was able to do it because he believed in himself!
1.1. What was the most important task of the year?
A To find a job.
B To climb a mountain.
C To send toys to kids.
D To carry fruit to a village.
解析:选C。C细节理解题。根据文章内容,“One day, all the trains were asked to do the most important task of the year: to carry toys to the top of a huge mountain to kids who lived there.” 可以明确看出,最重要的任务是“把玩具送到山顶上的孩子们那里”。因此,正确答案是C。
2.2. Why did the bigger trains refuse the task?
A They thought it was too far.
B They were unable to do it.
C They were busy with other things.
D They believed it was too hard.
解析:选D。D细节理解题。文章中提到,“It’s not far away, but it is too hard. We won’t do it.” said all the bigger trains. 这说明大火车认为任务太难,所以拒绝。因此,正确答案是D。
3.3. Which of the following can best describe Thomas?
A Lazy.
B Stupid.
C Helpful.
D Clever.
解析:选C。C推理判断题。文章中提到,“Thomas thought differently. He wanted to help and believed in himself.” 这说明Thomas是一个愿意帮助别人并且自信的火车。因此,正确答案是C。
4.4. What does the writer want to tell us?
A It’s bad to think differently.
B It’s not right to laugh at others.
C We shouldn’t have big dreams.
D We should believe in ourselves.
解析:选D。D主旨大意题。文章通过Thomas的故事,传达了一个积极的信息:即使面对困难,只要相信自己,就能成功。因此,正确答案是D。