中考真题2024年海南省阅读理解B篇-dabbawallas:孟买的午餐递送员
中考真题2024年海南省阅读理解B篇-dabbawallas:孟买的午餐递送员


They travel more than 100 kilometers every day. They bring about 200,000 meals on bikes or on foot to hungry workers, all at exactly 12:30 p.m. Many of them can’t read or write. But only 1 in every around 6,000,000 lunch boxes ever goes missing in one of the biggest cities in the world. Who are they?

They are dabbawallas, the lunch carriers in Mumbai, India. To people working in the centre of Mumbai, home-cooked meals are like a greeting(问候) from their family. But it’s not easy for the workers to travel a long way with lunch boxes. Thanks to dabbawallas, they can enjoy a hot, fresh and healthy meal from home far away.

Kiran, an experienced dabbawalla, tells the story. “Our method (方法) is simple but works well. In the morning we pick up lunch boxes at people’s homes by bike. Then we meet at the local railway station to divide the boxes into groups. We use colours, numbers and letters to help each other remember the customers’ names and addresses. We won’t get it wrong even in our sleep!

When in Mumbai, each of us takes meals to workers in a certain area. The streets can be busy. The weather can be bad. But the lunch will always be on time. We work hard to serve people. We get their trust and respect(尊重). We take pride in our job.”


1.1.What do dabbawallas do every day?

A They buy food for workers.

B They cook meals for workers.

C They carry lunches to workers.

D

解析:选C。细节理解题。根据原文中的“They bring about 200,000 meals on bikes or on foot to hungry workers”可知,dabbawallas每天骑自行车或步行给饥饿的工人们带大约20万份午餐。因此,选项C“他们给工人们带午餐”是正确的。A项和B项内容文章并未提及到。

2.2.How far do dabbawallas travel every day?

A More than 100 kilometres.

B More than 200 kilometres.

C More than 600 kilometres.

D

解析:选A。细节理解题。根据原文中的“They travel more than 100 kilometres every day”可知,dabbawallas每天旅行超过100公里。因此,选项A是正确的。

3.3.What helps dabbawallas remember the customers’ names and addresses?

A The sizes of the lunch boxes.

B The shapes of the lunch boxes.

C The use of colours, numbers and letters.

D

解析:选C。细节理解题。根据原文中的“We use colours, numbers and letters to help each other remember the customers’ names and addresses”可知,dabbawallas使用颜色、数字和字母来帮助彼此记住客户的名字和地址。因此,选项C是正确的。文章并未提及到午餐盒的大小和形状所以A和B项错误。

4.4.How do dabbawallas feel about their job?

A Busy.

B Proud.

C Tired.

D

解析:选B。推理判断题。根据原文中的“We take pride in our job”可知,dabbawallas对自己的工作感到自豪。因此,选项B是正确的。对于A项,原文提到他们工作很努力,但并未直接表达他们感到忙碌。对于C选项,原文并未提及dabbawallas感到疲惫,反而强调了他们对工作的自豪。

5.5.Where can you probably read this passage?

A In a newspaper.

B In a cooking book.

C In a health magazine.

D

解析:选A。推理判断题。文章介绍了印度孟买的dabbawallas(送饭工)这一特殊职业,这类具有社会新闻性质的内容更可能出现在报纸上。因此,选项A是正确的。文章并未涉及烹饪技巧或食谱,因此不太可能出现在烹饪书中,B项错误;尽管文章提到了午餐的健康性,但主要焦点是dabbawallas的职业特点,而非健康饮食建议,因此不太可能出现在健康杂志上,C项错误。