As the Spring Festival approaches, it’s normal to feel more homesick if you’re far from home, such as in another country. If you’re alone during the festival and feeling sad, here are some tips to help you avoid this feeling.
____▲____
No matter what you do at the Spring Festival, make sure to make a video call with your family — maybe during the New Year’s Eve dinner. Enjoy your meal while sharing smiles with your family. It won’t be the same as being there in person, but it’s still great.
Mail gifts to your family
This requires a bit of planning, but it could be worth the effort. Send your family New Year gifts to let them know you’re thinking of them this year even though you can’t be there physically. Make sure you do this early enough!
Celebrate at a friend’s family home
It’s natural to feel embarrassed when spending the Spring Festival with someone else’s family, especially if you’re a shy person. You might think you’d rather be alone than join in, but remember that your friend wouldn’t have invited you if they didn’t want you there. It’s also a great chance to share your own holiday traditions with your friend.
Meet friends in the same situation
You’re probably not the only Chinese student spending the Spring Festival alone. You can organize a small get-together with those people you know. Ask around, and have a party.
1.1. Which of the following can be put back into the blank “____▲____”?
A Write a letter to your family.
B Make a video call with your family.
C Send a telegram to your family.
D Post a message on social media.
解析:选B。B 段落大意题。根据该段内容中的“make sure to make a video call with your family”“It won’t be the same as being there in person”可知,无论你决定在春节做什么,都要计划与家人进行视频聊天。你可以一边和家人谈笑风生,一边享受美食,虽然这和亲自回家不太一样,但这是最好的选择,因此该段的小标题为“与家人进行视频聊天”。故选B。
2.2. What does the passage suggest about mailing gifts to your family?
A It is a waste of time and money.
B It requires planning and should be done early.
C It is not necessary if you can’t be there in person.
D It is a good idea to wait until the last minute for a surprise.
解析:选B。B 细节理解题。根据Mail gifts to your family部分中的“This requires a bit of planning”和“Make sure you do this early enough!”可知,邮寄礼物给家人需要一些计划,并且应该尽早完成。故选B。
3.3. What does the writer think of spending the Spring Festival with someone else’s family?
A It’s always easy.
B It’s always uncomfortable.
C It might be uncomfortable but worth trying.
D It’s the best way to avoid feeling lonely.
解析:选C。C细节理解题。根据Celebrate at a friend’s family home部分中的“It’s natural to feel embarrassed when spending the Spring Festival with someone else’s family, especially if you’re a shy person.”与别人的家人一起过春节可能会让人感到不舒服,但后文的“It’s also a great chance to share your own holiday traditions with your friend.”又说明这值得一试。因此可知,作者认为与别人的家人一起过春节可能会不舒服但值得尝试。故选C。
4.4. If you find yourself alone during the Spring Festival, you can ________.
A organize a small get-together with friends
B stay at home and watch TV
C call your family for help
D forget the festival and do something else
解析:选A。A细节理解题。根据Meet friends in the same situation部分中的“You can organize a small get-together with those people you know.”可知,如果你自己一个人在过春节,建议你与朋友组织一个小聚会。故选A。
5.5. Who is the passage probably written for?
A Teachers who are teaching Chinese.
B Parents whose kids are studying abroad.
C Students outside of the U.S.
D Chinese students studying abroad.
解析:选D。D 推理判断题。根据第一段的“As the Spring Festival approaches, it’s normal to feel more homesick if you’re far from home, such as in another country.”随着春节的临近,如果你远离家乡,比如在另一个国家,那么想家是很正常的;以及最后一段的“You’re probably not the only Chinese student spending the Spring Festival alone.”你可能不是唯一一个独自过春节的中国学生;由此可知,本文是写给在其他国家留学的中国学生的。故选D。